Kosthold

 

                Kosthold

Et   hjerteinfarkt   krever   omlegging   av   kosten.  


Grønnsaker kan man spise så mye man vil av - og man bør spise mye!

Og bruk gjerne kjøtt eller fisk til dersom du ikke er vegetarianer - som vist her sammen med en bit kalkun.


EKSEMPLER


BÆR ER FINT TIL DESSERT

 

I stedet for desserter full av sukker så er bær og frukt med naturlig sukkerinnhold perfekt.

 NOE GODT TIL KAFFEN


Det går fint an å bytte ut kjeks og sjokolade som kaffemat med sunnere alternativ.  F.eks noen nøtter og tørket frukt.


Dette er like godt som godteri.


De fleste er likevel enige om at bittelitt sjokolade kan tåles.  Da skal det helst være mørk sjokolade med 70-80% kakao.


GRØT


Tenk havrekli eller havregryn.


Sukre med Sukrin dersom du må ha noe sukker på.


Jeg kutter gjerne avokado i biter og legger rundt kanten sammen med noen druer.

Dersom man ikke allerede har et sunt kosthold så blir iallefall et hjerteinfarkt starten på omlegging.  Men hva er et sunt kosthold ?


Uten at jeg på noen måte er en kostholdsekspert så formidles det av en lang rekke omtaler at ALT av sukker må bort.  Sukker skaper inflammasjon i kroppen og i blodårene.

(Bruk eventuelt litt sukrin eller stevia i stedet - mye dyrere - men bedre for helsen.)


Ligg også unna hvitt mel.  Brød skal være minst 3/4 grovt !


Vegetabilske oljer skal man passe seg for.  Det som er ganske trygt er Ekstra virgin olivenolje.  Rapsolje regnes som 'Nordens olivenolje', men her skal man virkelig trå varsomt.  Det er umulig å si i etterkant, men jeg har etterhvert blitt mer og mer sikker på at bruken av denne har vært avgjørende for at jeg fikk infarktet.  Hjertelegen er uenig med meg.  Likevel er jeg ganske sikker ut fra alt annet jeg kan eliminere vekk. Etter at jeg for cirka 10 år siden gikk over til et vegetarisk kosthold innførte jeg også bruken av vegetabilske oljer til matlaging istedenfor vanlig smør.  Problemet med vegetabilske oljer er at det er omega-6.  Disse kan gi inflammasjon i blodårene.  Kroppen trenger både omega-6 og omega-3 (fiskeoljer).  Men for mye omega-6 i forhold til omega-3 medfører at det blir ubalanse og for lite omega-3.


Jeg kan i den sammenheng henvise til flere som forteller om dette, og hvor én av disse er dr. Fedon Lindberg.  Han er vel mest kjent for å være glad i å bruke oljer, men han advarer likevel omtrent midt nede i sin Fettskole (Link) om at det store forbruket av vegetabilske oljer er et betydelig eksperiment med folkehelsen

Sitat:

"Dr. Fedon Lindberg nøler heller ikke med å karakterisere det massive inntaket av omega 6 flerumettet fett som et betydelig eksperiment med folkehelsen..."

Så obs obs !


Vegetabilsk oljeinnhold i nøtter er derimot av svært sunn karakter og bør være en del av det daglige matinntaket.  Men en håndfull nøtter er nok. Vær veldig obs på nøtteallergi - jeg er allergisk og kan ikke følge dette rådet.


Personlig tenker jeg at sukker som konsentrat (vanlig hvitt sukker) og vegetabilske oljer som konsentrat er det farlige for helsen.  Sukker i frukt og bær er likevel av relativt sunn karakter siden det er sammen med fiber.


Kutt ut alt av ferdigprodusert mat - og/eller les i det minste på innholdsfortegnelsen og lær deg hva som må unngås.  Lag helst all mat fra bunnen av.  Transfettet i mye av ferdigmaten er svært farlig for hjertet.


For øvrig er det ellers stor uenighet om fett i kosten, så les selv her på Forskning.no.Så over til alt man KAN spise...


Grønnsaker kan man spise så mye man vil av - og man bør spise mye !


Frukt og bær kan man også spise mye av.  Men vær obs på at innholdet av fruktsukker muligens kan være farlig.  Likevel er det slik at her er sukkeret bundet i fibrene, og ikke er et konsentrat som i vanlig hvitt sukker.

Men ikke spis for mye av de mest sukkerholdige frukt og bær.


Tomat er bra for hjertet å spise hver dag.  Dette er beskrevet å kunne redusere hjerteproblemer med inntil 26%.  Best virkning gir kokte eller stekte tomater.  Disse er kanskje ikke like gode som ferske, men alt er en vane.  (Link)Det kan bemerkes at man bør spise en avokado hver dag.  Det er beskrevet at denne i seg selv kan senke kolesterolet med 10%. (Link)


(Kolesterol og infarkt er sterkt knyttet sammen, og legestanden prøver å få senket kolesterolnivået hos pasientene.  Likevel blir det satt mer og mer søkelys på om et normalnivå av kolesterol er særlig farlig. (Link)  Forholdet er faktisk meget omstridt mellom en lang rekke eksperter.  Men for høyt nivå av kolesterol anses utrygt.  Mitt kolesterolnivå var godt innenfor normalen på alle målinger siden målestarten i 2008, men likevel fikk jeg infarkt...)


Bønner, linser og erter er gode kilder til næring og proteiner.  Men alt dette er kjent for å gi mye luft i magen - så det kan dessverre være et problem i sosiale sammenhenger...


Kylling, kalkun og fisk er sunne alternativ til rødt kjøtt.  Jeg har avsluttet vegetarperioden siden jeg uansett fikk infarkt - og spiser derfor nå også noe kjøtt og fisk.  Jeg våger meg også litt bortpå lam, selvom disse inneholder 'feil' type fett, og også litt hjort.  Dette er dyr som har gått fritt og ikke er foret med noe for å øke vekt og inntjening.


Av brødmat så er det KUN grovt brød som gjelder.  Alt hvitt mel har samme problemstilling som sukker og er med på å skape eller øke betennelser i kroppen  Jeg baker alt brød selv, og bruker KUN sammalt grovt mel.  Det er vanskelig å få brødene til å henge godt sammen da - derfor har jeg gått over til å lage dem som rundstykker i stedet - noe som går helt fint.  Blir mindre smuler og enklere å ta med på tur med litt pålegg inni.

(Brød hadde jeg egentlig bakt selv i flere år før infarktet, så hva er da så bra med det?  Da kan jeg henvise til at jeg i noen år brukte en oppskrift som inneholdt en viss bruk av rapsolje i brødet.  Så mange forhold peker i den retning at all frø-oljebruk er et problem.  Likevel hadde jeg sluttet med den oppskriften for lengst etter at jeg forstod at et av barnebarna reagerte på brød som inneholdt olje... - hvilket også blodårene mine mest sannsynlig gjorde.)


Når det gjelder knekkebrød så leser jeg på pakken og kjøper kun dem som er uten vegetabilsk olje eller andre innholdsstoffer.  Innholdet skal kun være 3 ting: Rugmel, gjær og litt salt.


Nøtter og frø er av svært sunn karakter og bør være en del av det daglige matinntaket.  En håndfull nøtter er nok for å dekke behovet.


Havregryn og havrekli til grøt er svært viktig - helst hver dag - for å holde kolesterolet lavest mulig.  Havrekli er dobbelt så dyrt, men gir kanskje best virkning og er like enkelt å koke til grøt.  Ca 2 dl vann eller melk med 1 dl havrekli kokes i 1 minutt (altså samme som for havregryn).


Av pålegg så er alt mulig grønt og salat fint, men også litt rent kalkunpålegg.  Jeg våger meg også til å bruke litt ost av ulik slag, men med forsiktighet pga. innholdet av mettet fett.  Likevel tenker jeg at det blir så lite at det umulig kan være noe problem.  Jeg vet ikke, men undersøkelse tyder på at ost er ufarlig (Link). 

Mettet fett har lenge vært regnet for å være et problem for å påføres hjertesykdom, men ikke alle er enige. (Link)


(Egentlig så er jeg skeptisk til dette med kalkun og kylling i forhold til hvordan de er avlet opp og lever sine liv.  Jeg bruker uhyre lite.)


Egg er litt problematisk med hensyn til kolesterolinnholdet i eggeplommen.  Det er anbefalt maks 2 eggplommer i uken for hjertepasienter.  Men i den senere tid har jeg sett at mange artikler forteller at man trygt kan spise et egg hver dag.  Hvis man ikke har hatt hjertesykdom er det uansett trygt. (Link)


Sollys faller forsåvidt ikke under kosthold, men er svært viktig for å få nok D-vitamin.  Sammen med fisk Tran kan være en god erstatning eller tillegg, men aller best er solstrålene. D-vitamin kan muligens ha noe å si for å hindre faren for infarkt. (Link)


Spis makrell i tomat.  Spis kippers.  Spis sardiner, ikke de i billig olje, men kun de i Ekstra Virgin Olivenolje !


Ekstra virgin olivenolje er olje fra en frukt, og den feite avokadoen er en frukt, så dette er trygt fett, slik også feit fisk er, og er viktige for kroppen.