Kapittel 3
Aprilsnarrene

Fra gammelt av var også 30.april en dag for narrer og for dem som hadde mistet sjansen den 1.april å komme med sin aprilsnarr.

Hordaland fylkeskommune sin Forhandlingssjef Johan Julius Meyer kalte inn til en slik ekstra All Fools' Day den 30.april 2010.

I teatersalene i 13.etasje regjerer de herskere i fylkeskommunen som har klart å albue seg opp og frem til slike aktverdige høyder.  I disse saler tar skuespillerne opp arven etter Agnes Mowinckel i hennes egen Agnes Mowinckels gate.   

Johan Meyer kommer opprinnelig fra selveste den overopphøyde fylkesledelse i det som nå heter Utdanningsforbundet, læreren sitt forbund i 25 år.  Teaterets egne beskyttere.

På den andre siden av langbordet sitter 4 alvorlige menn, overordnete må vite.  I sine keiserens nye klær, de lange svarte dommerkapper, som alle ulærde kan se er bare olabukser og slitte dressjakker.

Amatørskuespillerveteran Meyer starter sitt skuespill henvendt til den allerede grundig trakasserte lærer med sine aldeles høyst begavete ord: 'Jeg har fått nyss i at du ikke leverte egenmelding for en dag du var borte i mars.'  Læreren som på ingen måte hadde vært borte fra sitt arbeid i mars ser spørrende på ham.  I mars hadde han ikke vært borte, men derimot en dag kort tid før skuespillet grunnet trakasseringene han stadig utsettes for fra arbeidsgiver.

Men han hadde da levert egenmeldingen?  Spørrende fortsatt.

Amatør rektor Magne Wiik ser forsiktig bort på sin følgesvenn, avdelingsleder Einar Tøsdal, lærerens tidligere så gode kollega og arbeidskamerat gjennom 20 år i hverdag og fest.  Narrer i teateret sammen for anledningen.  Rektoren bøyer seg mot gulvet og leter rundt i en mappe han har drasset med seg, og voila! der retter han seg opp med et papir i hånden.  Jammen holder mannen den manglende egenmelding opp i luften.

Her har disse to gamle menn sittet før hekseprosessen startet og presentert blanke løgner til forhandlingssjef Johan Meyer og seniorrådgiver Jan Kåre Greve.

Og forutseende nok har denne rektor i sin store visdom, egenhendig, tatt beviset på den løgn med seg inn i teatersalen til offentlig fremføring.

Lærerens advokat som også er innkalt for å overvære skuespillet blir nå overrakt dokumentet fra rektoren, kikker litt, og skyver det tilbake på skrå over bordet til seniorrådgiveren som igjen skyver det sidelengs til forhandlingssjefen.  Alle de fire aldrende skuespillerne på motsatt side av langbordet nikker karikaturaktig megetsigende på hodet og må innrømme:  Jo, det er riktig skjema og trykkeriet har som seg hør og bør vitterlig plassert ordet "Egenmelding" øverst, som helt sedvanlig er å gjøre for et trykkeri.

Rektorer og avdelingsledere får full anledning til å stille opp på dette teateret før forestillingene settes opp for å fremlegge hva som helst av løgner mot sine tiltalte.  En skarve lærer derimot må skaffe advokat for å hjelpe seg mot heksejegerne i skuespillet.

En personalavdeling i Hordaland fylkeskommune som skal likebehandle alle ansatte setter et stort plusstegn foran sine ledere, og behandler dem som guder med deres evige sannheter.

Mer virker evig, og er velkjent fra 1500-tallets heksejakter.  Og Agnes Mowinckel sitter nøyaktig 2 etasjer over og vrenger sin sjel.

Det henger et stort skilt med NARRER på dørene inn til salene og i denne teaterbygning spilles det for verden.  Ikke ukjent er det forskjell på høy og lav.  Der byens elite vandrer til Den Nationale Scene må de underordnete ansatte i Fylkeskommunen ta til takke med amatørskuespillerne i teatersalen i fylkesbygget.

Og Hordaland fylkeskommune sin Johan setter i disse saler alvorlig opp sine skuespill og forestillinger i sin navnebror, - Johan Herman Wessels, - sin ånd.

'For Rektor at rette Lærer'

Og fylkeskommunens Johan 'Wessel', denne mann er juristutdannet må vite, og kan utstede sine sære dommer, fortsatte rettsmøtet som i den gamle dom:

'Thi kiender jeg for Ret:
Den ældste Lærer skal undgielde det,
Og for det Skedte Mord med Liv for Liv bør Bøde,
Til velfortiente Straf for sig
Og ligesindede til Afskye og til Skræk."

"Den Lærer græd Guds jammerlig,
Da man ham førte væk.'


Annonsene er fra Google og trygge å trykke på, men trykk aldri på annonser som ber deg laste ned noe