Kapittel 2
Grått kan bli rødt, men kan rødt bli grått

Vaktmesteren går og spyler og skrubber fortauet foran fylkesbygget i Agnes Mowinckels gate.

Ja, gatestubben er oppkalt etter den bergenske skuespiller Agnes Mowinckel.  Denne kvinnen hvorom ettermælet i Aftenposten lød: "Hun hadde aldri lært å bøye nakken eller gå utenom."

Hennes ettermæle til tross, i dette bygget skal enhver underordnet pedagog i fylkeskommunen få lære seg å bøye nakken, for noen av dem inntil den knekker.  Bakover med en stille, nesten uhørlig knekkelyd, hvis ikke bøyen omgående utføres kraftig nok fremover.

Hvilke skuespill som foregår i dette bygget i denne gaten hennes. 

Agnes Mowinckel spilte i Anne Pedersdotter i flere oppsetninger ved landets største teatre.  Hekseprosessene i Bergen på 1500-tallet.  Denne heksejakt som var henne så velkjent fortsetter i 2015 nå som den gang.  Hvor - jo, i hennes egen lille gate.

Hvor lang er så denne gaten? Omtrent akkurat like så lang som fortauet langs det eneste bygget i gaten, fylkesbygget hvor dagens hekseprosesser spilles av amatørene.  I den lille gatestumpen som fikk sitt navn i 1996.

Bergens 5. høyeste bygning. 

Hva er det som kommer der oppe fra toppetasjene i dette bygg mumler vaktmesteren med seg selv.  Det sprøytes ut så store mengder.  Kan det være selve livet denne rødfargen?

Hva gjør det med disse menneskene der på toppen å måtte ha sitt arbeidssted i det som av mange regnes som Bergens styggeste bygning, han tygger litt på dette der utenfor.

Vaktmesteren skrubber nitid.  Han ser så mange mørke røde flekker på steinflisene foran inngangspartiet og på det asfalterte fortauet.  Det er høyt fra 13.etasje.  Den brede terrassen over 3.etasje kunne tatt av litt for alt dette, men det sprøytes hardt der oppe fra, så den tar ikke av for noe.   For hvert år som går blir det verre og verre å få skrubbet flekkene bort.

Kanskje én har dradd med seg noe fra den gang Haukeland sykehus også var fylkeskommunens ansvarsområde. 

Kanskje det er de ville hundene.

Ja, flekkene er liksom fullstendig fastgrodde.  Verken det velsignete bergensregnet eller piassavaen nytter nå lenger. 

Det røde har koagulert seg inn i den ujevne asfalten.
Annonsene er fra Google og trygge å trykke på, men trykk aldri på annonser som ber deg laste ned noe